Nasza Szkoła słynie z przyjaznej atmosfery. Warto pamiętać, że tworzymy ją sami, a w szczególności sposób w jaki odnosimy się do innych. Trudno jednak dbać o innych, gdy nie zadbamy uprzednio o samych siebie. Dlatego prezentujemy najlepsze przepisy kulinarne Rady Pedagogicznej - wypróbujcie je śmiało, dostarczą Wam wiele radości. Smacznego!
- Szczegóły
- Kategoria: przepisy
- Odsłony: 2932
Kotlety
Składniki:
2 szklanki startej marchewki
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ suchej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
- Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.
Porady:
- Bardzo ważne jest, aby przed lepieniem burgerów umyć dłonie, nasmarować dokładnie olejem i dopiero wtedy formować burgery. Wtedy kotlety wychodzą idealnie.
Burgery
Składniki:
5 bułek, hamburgerowych lub zwykłych
spora czerwona cebula
spory pomidor
kilka plasterków zielonego ogórka
kilka liści sałaty
mała garść rukoli
kilka łyżek dobrego, ekologicznego keczupu
odrobina musztardy
Przygotowanie:
Bułki chwilę grilluję w piekarniku, następnie każdą przecinam i smaruję obydwie połówki odrobiną keczupu oraz jeszcze mniejsza ilością musztardy, do środka wkładam warzywa i kotleta. Gotowe! Elegancko serwuję na talerzu albo zawijam w serwetkę i zabieram burgera na spacer po dzielni.
- Szczegóły
- Kategoria: przepisy
- Odsłony: 4398
Składniki
-
2 brzoskwinie lub nektarynki
-
600 g serka homogenizowanego
-
250 ml śmietany kremówki 30%
-
2 łyżki żelatyny
-
2 galaretki brzoskwiniowe
-
5 łyżek cukru pudru
-
paczka biszkoptów
Przygotowanie
-
Na samym początku rozpuszczamy 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej, ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie, miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki.
-
Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na masie serowej. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny. Gotowe.
- Szczegóły
- Kategoria: przepisy
- Odsłony: 4167
Składniki
-
1/2 kg bobu
-
1 mała czerwona cebula
-
10 szt. suszonych pomidorów
-
1-2 ząbki czosnku
-
2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki oliwy bazyliowej ( lub zwykłej z posiekanymi listkami bazylii)
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :)
Smacznego!
- Szczegóły
- Kategoria: przepisy
- Odsłony: 3901
Składniki
-
2 pęczki rzodkiewki
-
1 mała cebulka
-
Pęczek szczypiorku
-
1 serek wiejski (ziarnisty)
-
1 łyżka majonezu
-
sol i pieprz do smaku
Przygotowanie
Wszystko dokładnie myjemy, osuszamy. Rzodkiewkę drobno kroimy lub ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulkę i szczypior siekamy, po czym dodajemy do rzodkiewki. Serek wiejski odsączamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy serek i majonez, dokładnie mieszamy. Można odstawić do lodówki na kilka minut.