Nasza Szkoła słynie z przyjaznej atmosfery. Warto pamiętać, że tworzymy ją sami, a w szczególności sposób w jaki odnosimy się do innych. Trudno jednak dbać o innych, gdy nie zadbamy uprzednio o samych siebie. Dlatego prezentujemy najlepsze przepisy kulinarne Rady Pedagogicznej - wypróbujcie je śmiało, dostarczą Wam wiele radości. Smacznego!

IMG 9693

Składniki

  • 2 brzoskwinie lub nektarynki

  • 600 g serka homogenizowanego

  • 250 ml śmietany kremówki 30%

  • 2 łyżki żelatyny

  • 2 galaretki brzoskwiniowe

  • 5 łyżek cukru pudru

  • paczka biszkoptów

Przygotowanie

  1. Na samym początku rozpuszczamy 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej, ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie, miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki.

  2. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na masie serowej. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny. Gotowe.

IMG 9692

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki

  • 1 mała cebulka

  • Pęczek szczypiorku

  • 1 serek wiejski (ziarnisty)

  • 1 łyżka majonezu

  • sol i pieprz do smaku

Przygotowanie

Wszystko dokładnie myjemy, osuszamy. Rzodkiewkę drobno kroimy lub ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulkę i szczypior siekamy, po czym dodajemy do rzodkiewki. Serek wiejski odsączamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy serek i majonez, dokładnie mieszamy. Można odstawić do lodówki na kilka minut.

 

Składniki

  • 1/2 kg bobu

  • 1 mała czerwona cebula

  • 10 szt. suszonych pomidorów

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy bazyliowej ( lub zwykłej z posiekanymi listkami bazylii)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :)
Smacznego!

Back to top